ظروف پخت و پز مناسب مي تواند آشپزي را به امري لذت بخش تبدبل کند. مخصوصا زماني که شما با کلي تشويق از جانب دوستان و خانواده پس از پخت غذايي لذيذ مواجه مي شويد. اما قبل از اينکه چنين اتفاقي بيفتد، شما بايد بدانيد کدام نوع ظروف براي کار شما مناسب است. زماني که در مورد ظروف پخت و پز صحبت مي شود همگي مربوط به فلز است زيرا فلز است که گرما را به غذا منتقل مي کند. براي کمک به شما در امر پخت و پز موفقيت آميز، اين راهنما اطلاعاتي اساسي در مورد انواع قابلمه، ماهي تابه و ساير ظروف را ارائه مي کند (سرويس قابلمه)
1- خريد ظروف پخت وپز:
اپليکيشن نقشه بانه
ظروف پخت وپز از جنس استيل ضدزنگ:
انتخاب بيشتر آشپزها استيل ضدزنگ است. استيل به نگهداري کمي نياز دارد و تميز کردن آن آسان است و همچنين شما نگراني در مورد ترکيب شدن فلز با غذا نخواهيد داشت. مزيت ديگر استيل مقاومت آن در برابر گردوخاک، لکه و خوردگي است. اگر چه شستشو با دست عمر آن را زياد مي کند ولي قابليت استفاده از ماشين ظرف شويي براي شستشوي ظروف استيل وجود دارد.
راهنماي خريد و انتخاب ظروف پخت و پز
ظروف ساخته شده از استيل ضدزنگ خالص به خوبي حرارت را انتقال نمي دهند و باعث پخت غير يکنواخت غذا مي شوند. به همين دليل استفاده از ظروف استيل چند لايه ضروري است. اين بدان معني است که ته ظرف که در ارتباط با شعله قرار دارد با لايه اي از جنس مس يا آلومينيوم، که انتقال دهنده خوبي براي حرارت هستند، پوشيده مي شود.
استيل ضدزنگ در صورتي که بيش از حد گرم شود گاهي دچار از رنگ افتادگي رنگين کماني مي شود که مي توان با استفاده از استيل شو آن را برطرف کرد.
ظروف پخت و پز چدن:
اگر مي خواهيد غذا را بر روي درجه حرارت پايين و يکنواخت بپزيد ظروف چدن بهترين انتخاب براي شما خواهند بود. چدن به آرامي گرم مي شود و نيز سرد شدن آن به آرامي صورت مي گيرد، اين بدان معني است که بهتر از هر فلز ديگري هنگام پخت و پز گرم باقي مي ماند. همين ويژگي باعث مي شود که ديگ چدني براي پخت و پز در محيط بيرون بسيار مناسب است. چدن فلزي است که پس از گرم شدن براي مدت زيادي گرم باقي مي ماند، حتي اگر درجه حرارت محيط اطراف آن نوسان داشته باشد.
راهنماي انتخاب و خريد ظروف اشپزخانه
نکات مربوط به چدن:
قبل از استفاده از ظروف چدن، بايد مقداري روغن را داخل آن جوشانده و سپس اجازه دهيد کاملا سرد شود. اين کار را چند بار انجام دهيد. نبايد ظرف در اين فرآيند شسته شود، زيرا در اين صورت آماده سازي موفقيت آميز نخواهد بود. چدن بدون پوشش مستعد زنگ زدگي مي باشد به همين دليل بيشتر آشپزها تنها با استفاده از پارچه اي نمناک آن را تميز مي کنند. شما مي توانيد کتري و ماهي تابه چدني که پوشش داده شده اند نيز تهيه کنيد. در اين صورت نگهداري و شستشوي آنها آسانتر خواهد بود. اين نوع ظروف نياز به آماده سازي اوليه که روش آن توضيح داده شد، ندارند.
ظروف پخت و پز از جنس فولاد سخت:
ماهي تابه (wok) ها معمولا از جنس فولاد سخت ساخته مي شوند، زيرا فرآيند گرم وسرد شدن آنها به صورت سريع و يکنواخت صورت مي گيرد. ظروف از جنس فولاد سخت نيز بايد قبل از اولين بار استفاده توسط روش هاي شستشوي خاص خود براي اين کار آماده شوند.
ظروف پخت و پز از آلومينيوم:
ديگ و ماهي تابه آلومينيومي انتقال دهنده هاي بسيار خوب حرارت هستند که سبک بوده و نيز قابل شستشو در ماشين ظرف شويي مي باشند. فرآيند قرار دادن لايه حفاظتي از طريق آنودايز کردن آلومينيوم باعث سخت و محکم شدن آن مي شود و رنگي خاکستري به آن مي دهد. اما آلومينيوم سخت شده از طريق اين فرآيند نسبت به تغيير رنگ در ماشين ظرف شويي آسيب پذير مي شود.
ظروف آلومينيوم چند لايه نوع ديگري از ظروف هستند که ضخيم تر و محکم تر از آلومينيوم فشرده شده معمولي است. اما به دليل سنگين تر بودن اين نوع ظروف، استفاده از آنها در ماشين ظرف شويي ايمن نيست.
راهنماي انتخاب و خريد لوازم آشپزخانه
ظروف پخت و پز مسي:
کارآمدترين فلز ناقل گرما مس است. مس سريع و يکنواخت گرم مي شود و سريعا به تغيير درجه حرارت واکنش نشان مي دهد. ظروف مسي به تلاش بيشتري براي مراقبت و نگه داشتن آنها در وضعيت مطلوب نياز دارند و حرارت زياد مي تواند موجب تغيير و ترکيب رنگ در آنها شود. مس همچنين مي تواند با برخي غذاها واکنش نشان دهد و موجب تغيير طعم و رنگ غذا شود. براي حل اين مشکل بسياري از ظروف توسط استيل ضدزنگ يا قلع پوشانده مي شوند.
راهنماي انتخاب لوازم آشپزخانه
ظروف پخت و پز نچسب:
پوشاندن لايه هاي داخلي ظروف با استفاده از پوشش هاي نچسب مي تواند عمل پخت و پز و نيز شستشوي ظروف را بسيار آسان کند. از آنجايي که ظروف نچسب روغن کمتري مصرف مي کنند مي تواند به طور ويژه براي کساني که به ميان تنه (کمر) خود اهميت مي دهند، مناسب باشد. شما بايد همواره مراقب باشيد که روي لايه نچسب خراش ايجاد نشود. البته برخي از ظروف داراي چند لايه پوشش نچسب هستند که تا حدودي اين مشکل را کاهش مي دهد. يک ظرف خوب حداقل سه لايه دارد و انواع بسيار خوب ظروف حتي تا 7 لايه نيز دارند. اين لايه ها سطح صافتر و ماندگاري بهتري را براي ظرف فراهم مي کنند. از ظروف داراي پوشش سيليکوني به دليل واکنش زياد آن با روغن هاي حيواني بهتر است پرهيز شود.
ظروف پخت و پز چند جنسي(ترکيبي از چند لايه از جنس هاي مختلف):
از آنجايي که هيچ جنسي نمي تواند کامل و بي نقص باشد، در اين ظروف از چند فلز همزمان در ديگ يا ماهي تابه استفاده مي شود. ظروف چند لايه معمولا داراي لايه مرکزي از جنس مس يا آلومينيوم هستند. اين امر به خاطر اين است که اين فلزات گرما را به خوبي و به صورت يکنواخت منتقل مي کنند. لايه داخلي ظروف از جنس استيل زد زنگ يا پوشش نچسب است. همچنين لايه داخلي مي تواند ترکيبي از چند فلز مختلف باشد. اين ترکيب موجب مي شود که ظروف چند لايه محبوب ترين و رايج ترين نوع ظروف براي پخت و پز باشند.
2- بهترين ظروف براي استفاده در اجاق برقي:
براي اينکه بهترين نتيجه در استفاده از ظروف حاصل شود، مهم است که بدانيد کدام نوع ظرف براي استفاده بر روي اجاق شما مناسب است. اگر چه مي توان از بيشتر ديگ و قابلمه ها بر روي اجاق برقي نيز استفاده کرد، ولي بايد توجه داشت که ظروف مختلف به صورت هاي متفاوتي بر روي سطوح مختلف عمل مي کنند.
ظروف پخت و پز مخصوص اجاق برقي:
آلومينيوم و آلومينيوم آنودايز(مقاوم) شده:
ماهي تابه هاي ساخته شده از آلومينيوم سبک، معمولا ارزان قيمت و ناقل خوب گرما بر روي هر نوع اجاقي هستند. برخي توليد کنندگان، ظروف آلومينيومي مقاوم شده توليد مي کنند که از يک پوشش مخصوص براي نچسب کردن ظرف در آنها استفاده مي شود، در حالي که هسته يا مرکز همچنان از جنس آلومينيوم است. ظروف آلومينيومي مقاوم شده داراي رنگ تيره تر، بدنه محکم تر و نيز قيمت بالا تر نسبت به ظروف آلومينيومي معمولي هستند.
ظروف چدني:
ظروف چدن به خاطر پخت يکنواخت و ماندگاري بسيار طولاني از معروفيت برخوردارند. چدن خالص داراي ساختاري خشن است، به اين معني که مي توان از آن در اجاق هاي معمول که از کويل استفاده مي کنند استفاده کرد ولي براي استفاده بر روي سطوح شيشه اي يا سراميکي توصيه نمي شود.
چدن لعاب داده شده صاف بوده و مي توان به صورت ايمن از آن بر روي سطوح شيشه اي يا سراميکي استفاده کرد.
از ظروف چدني مي توان براي تدارک و آماده کردن غذا استفاده کرد وسپس از آن براي پخت غذا بر روي اجاق استفاده کرد.
مس و مس پوشش دار:
انتقال و پخش گرما در ماهي تابه و قابلمه هاي از جنس مس در نوع خود بهترين حالت دردسترس است. به دليل سطح زيرين صاف مي توان از ظروف مسي بر روي سطوح شيشه اي يا سراميکي اجاق استفاده کرد. مس پوشش دار داراي فلز آهن مي باشد، به همين علت مي توان از آن در اجاق هاي القايي نيز استفاده شود. در اجاق القايي از انرژي امواج الکترومغناطيس مانند امواج مايکروويو براي انتقال گرما به غذا استفاده مي شود. به همين دليل براي استفاده از اين نوع انتقال گرما و پخت غذا توسط امواج الکترومغناطيس بايد در ساخت ظرف از فلز آهن استفاده شده باشد.
استيل ضد زنگ:
در ساخت ظروف از جنس استيل ضدزنگ ازآهن نيز استفاده مي شود، به همين دليل انتخاب مناسبي براي اجاق القايي مي باشد. استيل ضدزنگ داراي قيمت مناسب، داراي ساختار محکم و انتقال دهنده مناسب حرارت مي باشد. مانند ظروف آلومينيومي، ظروف از جنس استيل ضدزنگ نيز مي توانند بر روي سطوح شيشه اي و سراميکي و نيز بر روي اجاق هاي داراي المنت گرم کننده استفاده شوند.
3- بهترين ديگ و قابلمه ها:
انتخاب ظروف بهتر به سليقه شخصي شما و شيوه آشپزي شما بستگي دارد، اما شناخت و آگاهي از تفاوت هاي بين ظروف مختلف مي تواند براي همه مفيد باشد. ظروفي انتخاب کنيد که مناسب نياز شما باشند و شما با استفاده از آنها به آشپزي علاقمند شويد.
ديگ و ماهي تابه ها:
ديگ و ماهي تابه نچسب:ظروف نچسب براي کساني که به سلامتي خود اهميت مي دهند و مي خواهند از بکار بردن روغن اضافه خوداري کنند، بسيار مناسب مي باشند. نوآوري هاي جديد در ظروف نچسب آنها را در مقابل کنده شدن لايه نچسب مقاوم تر کرده است، ولي با اين وجود اين نوع ظروف هنوز براي کساني که فراموش مي کنند که نبايد از گفگير فلزي استفاده کنند بهترين نوع نيست. ديگ و ماهي تابه هاي نچسب معمولا از ساير ظروف سبک تر هستند و پاک کردن آنهانيز آسان تر است. استفاده از اين ظروف در درجه حرارت هاي ملايم بسيار مناسب است.
ديگ و ماهي تابه چدني:
بسياري از آشپزها معتقدا که آشپزخانه بدون وجود يک ماهي تابه سرخ کردني چدني کامل نيست. ماهي تابه هاي چدني سنگين براي سرخ کردن و نيز پخت غذاهايي که به حرارت بالا در مدت زمان زياد نياز دارند، بسيار مناسب است. ماهي تابه چدني در مقايسه با ساير گزينه ها براي سرخ کردن، غذا را به صورت کامل تري سرخ مي کند. عيب چدن مي تواند اين باشد که تميز کردن آن دشوار است و از نظر وزن نيز از ساير ظروف سنگين تر مي باشد.